Wat zijn de toepassingen van schuurpapier?


Schuurmiddelen & schuurmiddelen of fysieke schuurmiddelen kunnen als volgt kort worden omschreven;

"De fysieke interactie tussen een schurende zandkorrel en het geslepen oppervlak"

Er zijn veel verschillende soorten schuurpapier voor vele doeleinden. ;

Het kan worden gevarieerd in een reeks van velcro-schijfschuurmachines met alox-zand die worden gebruikt om splinters op hout te verwijderen en een glad oppervlak te geven, tot polijstpolijstmiddelen waarmee we een roestvrijstalen pijp kunnen spiegelen en een zeer glanzend oppervlak kunnen bereiken.

Schuurpapier bestaat in principe uit 3 componenten,

1) Schuurzand

2) Ondersteuning (lageroppervlak)

3) De "hars" die het schurende zand op de rug fixeert

Deze 3 componenten kunnen in honderden combinaties voorkomen.

Bijvoorbeeld; Bij waterschuurmachines is de rug een latexhoudend papier en maakt schuren mogelijk zonder te worden aangetast door water. Bij het schuren van hout is de drager over het algemeen een katoenen doek en is bedoeld om gelijke druk uit te oefenen op elke vouw door elasticiteit te bieden.

De rug in de snijwielen is een vezel-geweven gaas en zorgt ervoor dat het schurende zand bij 13000 omwentelingen per minuut bij elkaar wordt gehouden.

Schuurzand daarentegen heeft een zeer belangrijke balans tussen het geslepen oppervlak. Aluminiumoxide, kortweg Alox genoemd, is een zeer bros mineraal en geeft scherpe punten als het breekt. Deze verbinding, die is afgeleid van het bauxietmineraal in de natuur, kan door warmtebehandeling brozer en harder worden gemaakt.

Afhankelijk van de afgeleide en brosheid van deze korrels, verandert de interactie van het schuurmiddel met het oppervlak. Zo geeft een schuurmiddel gemaakt van siliciumcarbide zand een zeer slechte prestatie op roestvrij staal terwijl het schuren met maximale prestatie op producten zoals marmer, graniet, natuursteen en glas. Omdat het moleculair geen interactie aangaat met chroom en wordt verblind door verhitting en smelten. Dit wordt beglazing genoemd of, met een vreemde uitdrukking, beglazing.


Schuurpapier is een ongelooflijk veelzijdig materiaal. Het kan worden gebruikt op een verscheidenheid aan materialen en oppervlakken in een breed scala aan toepassingen. Alalede-schuurpapier is verkrijgbaar in bouwmarkten, maar u kunt het product dat voor u werkt, kopen bij gespecialiseerde schuurpapierwinkels zoals Slijpenschuurschijven.nl. Neem voor het juiste product contact op met onze vertegenwoordiger.